Skiutstyr er et svært viktig element på en lang ski- og hundesledetur. Vi er heldige og har fått Åsnes (Active Brands avd. Åsnes) som samarbeidspartnere på denne turen, noe vi er takknemlige for. Åsnes har nemlig forsynt oss med ski, staver og skifeller til denne turen. I tillegg kommer bindinger og skistøvler anskaffet for egen regning.

Vi kommer til å gjennomføre turen på solide Åsnes Finnmark 54 BC, en lett, robust, svingevillig og hundevennlig fjellski. Hundevennlig vil si at den er uten stålkanter som kan gi stygge kuttskader på hundens ben og poter. Dette ser vi som et stort pluss for både oss og hundene.

Vi har to par staver å velge mellom; Åsnes Spidsbergen Expedition i karbon og kevlar, en utrolig lett, komfortabel og forbausende sterk skistav; og Åsnes Ingstad Alloy i aluminium, som er en trolig sterkere, litt tyngre, men fortsatt lett håndterbar skistav. Tanken så langt er å ha med Spidsbergen som hovedstav, og hver sin Ingstad som reserve dersom vi er uheldige og ødelegger en stav. Skistaver får nemlig svært liten omtanke i kritiske situasjoner, da er det hundene og sleden som får alt fokus. Stavene blir hengende etter håndstroppen og lever sitt eget liv til ting er under kontroll igjen, og de kan vies litt oppmerksomhet. Oftest går det bra, iblant ikke. En reservestav eller to kan være kjekk å ha på en tur som dette.

Vi har med skifeller for å ha godt feste i oppoverbakker, på flaten er det i stor grad bortkastet. Med hunder og slede er tempoet stort sett så høyt at å subbe bortover flatmark med feller er fånyttes, da klarer vi ikke å holde samme tempo som hundene. I lange oppoverbakker derimot, trenger vi fellene for å følge hundene, styre sleden og dytte på om det trengs. Vi tar med kortfeller i både nylon og mohair.

Bindingene vi velger er Riva I kabelbinding. Dette er en ny-gammel klassiker som ikke lenger er på markedet, men som Rottefella heldigvis fant to par av på sitt rikholdige lager. Vi velger wirebinding fordi dette er eneste typen binding som fungerer uansett temperatur, fuktighet, snø og isforhold. Den er også enkel å reparere i felt. Ingenting av dette kan sies om eks en mer moderne BC-binding.

Skistøvlene våre er Alfa Polar Advance, en lett skistøvel sydd i Cordura-nylon og kromgarvet lær, på en 75 mm NN Vibram-såle, som passer til skibindingene våre. Denne skistøvelen er utviklet etter samme prinsipp som Roald Amundsens skistøvler brukt til Sydpolen i 1911. Årsaken til dette valget er at Polar Advance både er en varm, lett, bevegelig, og luftig skistøvel for bruk i kombinasjon med løst isolasjonslag inni. Vi bruker ullkartanker i våre støvler. Sammenlignet med en kraftig lærstøvel, er vår støvel rask å tørke når den blir våt, noe som ikke er utenkelig der vi beveger oss på både bre, fjord og fjell. I tillegg er denne støvelen tilpasset bruk med vår type binding.

%d bloggere liker dette: