Den som sover, synder ikke.

Når vi skal på sammenhengende tur i flere uker er det viktig å sove godt om natten. Dårlig nattesøvn gjør at du er trøtt og uoppmerksom om dagen, det kan bli farlig. Vi vet av erfaring at det også mye lettere takle slit og kulde om dagen når vi vet at vi kan sove varmt og godt om natten.

For å være sikre på at vi sover godt har vi ikke bare med oss soveposer, men vi har et helt sovesystem som skal holde oss varme gjennom kalde netter.

Ytterst har vi en Exped Expedition Bedding, et rektangulært soveposetrekk, som rommer både liggeunderlag og soveposer, ferdig utrullet, oppblåst og klar til bruk. Bare å smette beddingen inn i teltet, åpne glidelåsen og så er sengen klar. Beddingen har vanntett stoff, tapede sømmer, og tilnærmet vanntett glidelås. Det er vår samarbeidspartner UTE Depot AS som har forsynt oss med beddingene.

Inne i beddingen har vi to liggeunderlag. Et vanlig «skumunderlag» nederst, og et Exped Downmat 9, et oppblåsbart 9 cm tykt underlag fylt med dun. Oppå underlagene har vi ikke bare én, men to soveposer hver, den ene utenpå den andre. Innerposen er en Isbjørn Jan Mayen vinterpose, ytterposen er en spesialsydd Isbjørn Senja.

Inne i soveposene har vi plass til ett eller flere lag med ullklær for å skape det innerste varme luftlaget mot huden på ekstra kalde netter. For å hindre fuktighet fra pusten å slippe inn i soveposen, hvor det vil fryse til is i isolasjonsmaterialet, sover vi med ansiktet på utsiden av posen. Om nødvendig har vi ull-lue og balaklava som dekker ansiktet, og som hjelper med å holde nesetippen varm. I tillegg har vi muligheten til å legge en ullgenser over hodeåpningen, og dermed skape oss en varmere luftlomme rundt ansiktet, samtidig som den lar oksygen strømme lett gjennom.

Alt dette til sammen, regner vi med skal sikre oss komfortabel nattesøvn i temperaturer ned til -40° C og kanskje enda kaldere. Om vi får oppleve så streng kulde vet vi selvfølgelig ikke enda, men vi føler vi er forberedt om den skulle dukke opp.

Den doble soveposen veier litt over 6 kg, komplett bedding med to underlag og dobbel sovepose veier litt over 9 kg.

Det er hele 9 kg luksusvarme i sprengkulden det. Verdt hvert et gram!

%d bloggere liker dette: