Boligen vår på turen blir et Helsport Spitsbergen X-trem 4 Camp.

Med to personer i dette teltet som er beregnet for fire, får vi levelige forhold på en langtur. Vi skal bo i teltet i kanskje fire uker, og kan risikere å ligge værfast flere døgn i strekk. Vi prioriterer derfor tilstrekkelig plass fremfor lavest mulig vekt.

Vi har gjort to spesialtilpasninger på teltet. Den ene er at vi har fått montert pipe på teltet. Dette er for å hjelpe til med å lufte ut kondens når vi fyrer primus innendørs. Særlig når vi varmer vann blir det mye kondens. Pipen opplever vi som svært effektiv.

Den andre spesialtilpasningen er at vi har fått montert på to nye bardunfester, ett i hvert «møne». Dette er dessverre ikke montert på teltet originalt. Disse bardunene hjelper oss med å stramme opp duken bedre, samtidig som det også gjør teltet enda mer stabilt i vind.

Nøkkelen til å bo komfortabelt i telt over lang tid, er rutiner. Vi har vært på tur sammen i mange år, og har etter hvert funnet frem til gode rutiner for alt fra å tenne primus, smelte snø, og tørke klær; til å foreta et skjermet toalettbesøk om uværet herjer for hardt utenfor.

Alt i teltet har sin faste plass, også Jens og Gisle. Vi har fast side å sove på, og soveposer sydd med glidelåsen på riktig side – inn mot midten. Mellom oss i hodehøyde har vi kjøkkenkassen; med kjøkkenredskaper, mat for to-tre dager, diverse drikkevarianter, samt snacks og godis. Lett for hånden når vi trenger det. I knehøyde har vi primuskassen; der vi frakter med oss to primuser, brennstoff for opptil to døgn, to store gryter for snøsmelting og kjele for koking. Midt mellom de to kassene har vi to primuser gående for å gi varme til snøsmelting, matlaging, klestørk og telthygge. Termoser, drikkeflasker og klesbagger har også faste plasser.

Teltet fraktes sammenrullet i en spesialsydd pose på toppen av lasset. Stengene er halvveis montert, plassert i kanalene, og vi reiser teltet på få minutter. All bagasje er pakket i store kolli, som er raske å flytte fra sleden og inn i teltet. Alt som ikke er med inn i teltet forblir nedpakket på sleden. Vi har ingenting løst, ingenting som lett kan blåse bort. Etter en lang dag på tur er vi gjerne slitne når vi ankommer leirplassen. Målet er å kunne slå leir raskt og effektivt, uten å kaste bort tid og krefter på å tenke på hva som skal med inn i teltet og ikke. Alt vi trenger utgjør få kolli. Etter at hundene er fôret for kvelden har vi derfor ikke behov for å bevege oss utendørs før neste morgen.

Med mindre det kommer en isbjørn luskende da…

%d bloggere liker dette: