Er det størrelsen det kommer an på?

Her er største og minste hund i flokken. Lille Skog veier om lag 25 kg, store Frisk veier nærmere 40 kg. Begge er gode hunder, begge er viktige for gjennomføringen av turen.

Blant enkelte, særlig de som har liten erfaring fra hundekjøring, er det en oppfatning om at jo større en hund er, jo bedre må den være som trekkhund. Dette er egentlig feil, og gjerne også stikk motsatt av det praktisk erfaring tilsier. Særlig om man tenker trekkhund til friluftsliv, og enda mer merkbart på en langtur som det vi planlegger.

En større hund har selvfølgelig mer muskelmasse og kroppsvekt til å dra med seg et lass med, det er ikke til å komme unna. Likevel er dette bare en liten del av helheten ved å være en trekkhund. En stor hund må bruke mer energi på å forflytte sin egen kroppsvekt, og vil ha mindre utholdenhet enn en mindre hund. En tung hund vil synke dypere ned i snøen ved dårlige føreforhold, og må bruke mer energi på å forflytte seg enn en lettere hund som flyter bedre oppå.

Fra egen erfaring opplever jeg at det er de mellomstore hundene som er de mest effektive trekkhundene over tid. For hannhunder, der dette blir mest merkbart, føler jeg at de mest effektive hundene ligger mellom 35 og 40 kg. Disse hundene er store nok og sterke nok til å yte god innsats på lange turer, uten at deres egen størrelse blir en belastning for dem.

Grønlandshund er en rase med tydelige forskjeller i størrelse mellom kjønnene. Min erfaring er at hannhunder gjerne er 20-25 % større enn tisper. Det er derfor naturlig at det i utgangspunktet er hannhunder som er mest utsatt for å bli for store.

En hund som trenger lite mat for å kunne utføre arbeidet sitt har også en fordel. For det som til syvende og sist definerer effektiviteten til en trekkhund er jo hvor stor nyttelast den klarer å trekke med seg på en tur. Nyttelast blir da definert som hvor mye hunden klarer å trekke med av ting som er nyttige for meg, mennesket, som er på tur. Hundens egen mat er ikke nyttelast, men heller en kostnad som går på bekostning av nyttelasten. Jo større vekt hunden effektivt trekker, og jo mindre mat den klarer seg på, jo mer effektiv er den.

Min erfaring er som nevnt at den mellomstore hunden kommer best ut i det totale regnestykket. For våre hunders del, så havner både Frisk og Skog innenfor segmentet jeg anser som god størrelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: