Når begynner hundene å trekke?

Hvor gamle er hundene dine når de begynner å trekke? Etter at vi lanserte Langsomt på Svalbard har jeg fått noen spørsmål om nettopp dette. I beskrivelsen av hundene står det nemlig at både Truls og Skog har vært med i spannet siden de var 6 måneder gamle. Enkelte har stusset litt over dette, og en av dem som henvendte seg, lurte også på om de unge hundene var utsatt for belastningsskader.

Grunnfilosofien min er at trekkhunder som grønlandshund opprinnelig har vært utsatt for mye hardere påkjenninger enn det vi utsetter dem for i våre hundehold i dag. Jeg tror at de faktisk tåler betydelig mer enn det de fleste av oss er klar over, og i hvert fall mer enn vi utsetter dem for. I våre dager er det trolig et større problem at unghunder får for lite aktivitet, enn at de får for mye. Særlig tror jeg dette gjelder for mange typiske selskapshunder.

Jeg tror også at det er veldig viktig for å utvikle en god trekkhund at den får starte yrkeskarrieren tidlig i livet. Energinivået, interessen og lærevilligheten er på topp når hunden er ung. Den er som en tom beholder vi kan fylle med det vi vil. Vi må bare passe på å fylle opp med fornuftige ting tidlig nok, hvis ikke fyller den beholderen selv med ting vi ikke aner hva er.

For en grønlandshund er trekkviljen og arbeidslysten medfødt, den trenger ikke å utvikles, men hunden må likevel formes til å bli en fokusert trekkhund. Som voksen forventer vi at den skal jobbe foran sleden i time etter time. Da er det dumt å la den drive med alt annet enn å trekke, frem til den er fullvoksen. Kanskje den blir stående som et spørsmålstegn om den som toåring endelig får på seg selen og du forventer at den skal jobbe. Begynn heller tidlig og få en bedre trekkhund som resultat.

Alle mine hunder har debutert i spannet når de er omkring 6 måneder gamle. De er forbi den verste valpeperioden, her begynt å bli noenlunde skapelig utformet i kroppen, og det er ikke noe de har mer lyst til enn å få være med de voksne på tur.

Normalt er mine valper og unghunder temmelig aktive i oppveksten. De leker, løper og herjer i skogsterrenget rundt huset fra de er gamle nok til å kunne gå. De lærer å håndtere utfordringer i terrenget etter hvert som de vokser og utvikler seg. Valper som er født på ettersommeren eller tidlig på høsten vokser også opp i takt med snøfall og sledeføre, og får løpe løse sammen med spannet fra de er rundt 4 måneder. Korte turer til å begynne med, så gradvis lengre etter hvert som de vokser og får bedre form. Når de da er rund 6 måneder løper de løse i starten av turen, for så å bli koblet inn etter en stund når de voksne har løpt av seg litt.

Valper som vokser opp på en årstid uten snø, får bli med i spannet under trening på grusvei når de er rundt 6 mnd. Siden jeg trener delvis langs trafikkert vei, så kan jeg ikke ha hunder løpende løse. Jeg opplever det også som mer risikabelt å ha valper/unghunder løpende løse langsmed en vogn, enn langsmed en slede. Unghundene kobles da inn mot slutten av de voksnes treningsøkt, når alle er de voksne er rolige og uten stress. Tempoet mot slutten av turen er også mye bedre for unghundene. Jeg får da hjelp av døtrene mine som går meg i møte med unghunden i bånd, når jeg er på vei hjem fra en treningstur. Den unge hunden får da være med i spannet en km eller så de første gangene, og så gradvis lengre og lengre.

Jeg setter alltid unghundene i par med en sindig voksen hund. En hund de har tillit til og som hjelper med å gjøre situasjonen trygg. Jeg synes det er viktig å la valpene være med ofte, men det er samtidig viktig å passe på at belastningen ikke blir stor. De unge kroppene har best av å løpe på forholdsvis mykt underlag. Ved siden av det å løpe sammen med spannet, tror jeg det er veldig viktig å la dem løpe mye løse i skogsterreng for å bygge både muskler, kondisjon og ikke minst koordinasjon. Variert trening og gradvis økende belastning er hovednøkkelen til å utvikle en unghund til en god trekkhund.

For å spesifisere litt avstander, så er de første turene i spann aldri lengre enn en km eller så. Det skal være gøy når turen begynner, og det skal fortsatt være gøy når turen er over. Jeg er også bevisst på å ikke kjøre lange distanser med unge hunder. Det er snakk om en gradvis opptrapping i takt med hundens utvikling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: