Med hund på bre

Vi skal krysse noen breer på turen. Forhåpentligvis krysser vi snødekte og sprekkfrie områder, men vi må være forberedt på det motsatte også. Jens og jeg kan sikre oss med moderne breutstyr, men noe sånt finnes ikke for hunder. Til denne turen har vi derfor valgt en type hundesele gjør at hundene også kan sikres.

De vanlige trekkselene, nome-selene, er jo konstruert for at hundene skal kunne trekke fremoverrettet på en komfortabel måte. Det er de helt suverene til. Men om en hund skulle falle ned i en bresprekk, og bli hengende etter selen, er de ikke like godt egnet. Da blir belastningen på selen en helt annen enn den er beregnet for, og hunden kan ende opp med å vrenge seg ut av selen og forsvinne ned dypet. Det ønsker vi absolutt ikke at skal kunne skje!

På denne turen har vi Troll Mushing som samarbeidspartner, og fra deres sortiment har vi valgt kombiseler, trekkseler tilpasset å kunne brukes med stive drag til eksempelvis en pulk. Selen er utformet som en tradisjonell nome-sele, men har også trekkringer i siden for å feste pulken, og en bukgjord som går rundt hundens bryskasse.

Bukgjorden sin oppgave er å hindre at selen blir vrengt fremover hals og hode på hunden, når den skal styre og bremse en pulk i nedoverbakke. Bukgjorden gjør at selen ikke kan dras forbi frambeina. Dette vil også fungere på samme måte om hunden blir hengende i luften etter trekklinen.

I tillegg vil ringene i siden på kombiselen kunne brukes som sikkert festepunkt for tauløkker rundt hundens bakbein, som også vil hindre at selen kan vrenges fremover hunden.

Inspirasjonen til å sikre hundene på denne måten kommer fra Roald Amundsen, som løste utfordringene på en lignende måte på vei til Sydpolen i 1911. Sydpolen ligger som kjent midt på verdens største bre, og på vei sørover mot polen passerte de skumle områder som de ga navn som Fandens bre og Djevelens dansesal. Like greit å sikre hundene litt ekstra.

5 svar til «Med hund på bre»

 1. God tur til dere. Blir sikkert en fantastisk tur.

  Likt av 1 person

 2. Good Luck, Gisle! Safe travels!

  Liker

 3. Nysjerig på løsningen med løkker til bakbeinene på hunden vis uhell er ute med fall i sprekker, Kan du utdype løsningen? tenker og krysse breer i taulag på ski og kunne tenkt meg en av hundene i led foran 🙂

  mvh simen

  Liker

  1. Hei Simen,
   Min tanke er å lage en hanefot der de to endene klipses innpå de bakerste ringene i siden på selen, og enden der de samles tres mellom beina til hunden og opp til trekkringen bakerst på selen. Lengden på hanefoten tenkte jeg å tilpasse slik at det er litt romslig, men ikke for mye slakke. Jeg har ikke helt bestemt meg for om hanefoten skal være i tau eller lages av nylonweb.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: