Blod på tann

Du ligger i soveposen og vrir deg i smerte i ett eller annet avsidesliggende hjørne av Svalbard. Tannpine! Nærmeste tannlege er kanskje en uke eller to unna med hundesleden. Nødpeilesenderen og helikopterturen virker nok svært forlokkende, men da er turen samtidig over for både deg og turkameraten. Hva velger du?

Ja, hva velger du? Tar du to uker til med tannpine, eller kaster du inn håndkleet og får plass i tannlegestolen om et par timer? Tannpine er et helvete, det vet alle som har prøvd. Tenk deg tannpine i flere uker sammenhengende, uten mulighet til å oppsøke tannlege.

Her som på alle andre områder må vi helt klart være selvhjulpen så langt vi kan. Vi ønsker ikke å måtte avbryte turen for noe. Vi har derfor fått med oss utstyr og litt opplæring for å kunne gjøre en nødreparasjon i felt. En brukket tann eller en gammel fylling som løsner er ikke lenger grunn for å avbryte turen.

Vi har fått hjelp fra Colosseum klinikken i Sandvika med Bobbi og Jon Olav. Jeg har vært på kurs for lære å lage og sette en IRM fylling. Det som kan være utfordrende med tannpleie i felt er de «kummerlige forholdene» og faren for betennelse/tannverk.

Av verktøy har vi med; pinsett, speil, spatel, sonde, vattpinner og IRM to komponent fyllingsmasse. Vi håper selvfølgelig vi ikke vil få bruk for noe av dette, men vi er klar hvis vi må.

Hilsen Jens,
Tannhelseansvarlig for Langsomt på Svalbard

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: